Alla inlägg den 26 juli 2017

Av Karsten - 26 juli 2017 11:16

Den lilla vänsterråttan Jonas Sjöstedt stöder inte Alliansens misstroendevotum, han tycker att det är att gå för långt att kräva tre ministras avgång. Det var ja bara vad man kunde vänta sig av ett gammalt kommunistparti. Sjöstedt menar att Alliansen själva är skuld till det inträffade genom att de drev igenom privatiseringen. Det var när Alliansen satt i regeringen som handhavandet av Transportstyrelsens dataregister togs över av utländska företag.

– Jag tror Alliansen tar ju chansen att tvåla till regeringen maximalt, för att få bort fokus på att det är de själva som orsakat det här eländet, säger Jonas Sjöstedt.


Man får hoppas att alla parter har fått sig en läxa av det inträffade, vissa delar av den offentliga verksamheten ska inte skötas av annat än svenskar och inom landet. Känsliga dataregister ska stanna kvar i Sverige och de som eventuellt är outsourcade ska tas hem och kontrakten sägas upp. Vi får se till att utbilda den IT-personal som behövs inom landet och betala den merkostnad säkerheten kräver, så enkelt är det. Enskilda medborgares säkerhet och rikets säkerhet ska inte sättas på spel för att det offentliga ska spara in några kronor. Ta emot färre asylsökande så sparar staten in merkostnaden för att driva känslig IT-verksamhet inom landet. 


När det gäller flyktingmottagning så verkar man aldrig titta på kostnaderna. Varje dag ser jag dessa unga afghanska män klädda i senaste modet med dyra mobiler, inte fan tror jag de själva har betalt detta. Migrationsverket har förvandlats till en penningslukande lyxinrättning för unga muslimska män som "flytt" av enbart ekonomiska och sociala skäl. Staten tummar på rikets säkerhet och outsourcar känslig verksamhet för att spara pengar. Alla vet vad det är som kostar idag, det är de 163 000 som regeringen Löfven släppte in hösten 2015 plus alla de andra som lever i våra förortsgetton. Vad Sverige behöver är en handlingskraftig regering som kan röja upp i de tidigare regeringarnas byk.

Av Karsten - 26 juli 2017 10:32

Vem kommer att gynnas mest av ett eventuellt extra val om Löfven väljer att upplösa regeringen? På sikt blir det nog Sverigedemokraterna. SD har framstått som de drivande i frågan om misstroendevotum vilket gör att de kan uppfattas som ansvartagande och handlingskraftiga bland väljarna. Skulle SD få 20 - 25 procent i ett extra val skulle det ge partiet luft under vingarna till det ordinarie valet hösten 2018, fler skulle våga rösta på dem då. Många socialdemokratiska väljare har nog tappat förtroendet för partiet genom Löfvens schabbel i IT-skandalen, de känner inte igen partiet längre och kommer kanske att lägga sin röst på SD. Vad gäller Miljöpartiet så är väl frågan om de kommer över fyraprocentsspärren? I ett extra val kan de nog inte räkna med några socialdemokratiska stödröster, då kommer gammelsossarna göra allt för att rädda sitt parti. Sedan vilar ju flyktingfrågan tungt på MP, en majoritet av svenskarna vill ju minska på invandringen och då är en röst på MP inget man överväger.


Just invandrings- och flyktingfrågan är det som kan gynna SD då det var under Löfvens regeringstid som den riktigt stora flyktinginvasionen inträffade och regeringen framstod som handlingsförlamad, man väntade in i det sista med att vidta åtgärder för att minska inflödet av flyktingar. Går SD till val med att kraftigt minska antalet flyktingar som söker sig till Sverige samtidigt som man lovar ta kraftag mot dem som uppehåller sig illegalt i Sverige så kan de få så många mandat att alliansen är mer eller mindre tvingad att förhandla med dem om regeringsmakten. SD kan tänkas bilda en minoritetsregering med stöd av Moderaterna. SD har varit lite tyst i invandringsfrågan vilket inte gynnar dem då det är här de har sina kärnväljare. De borde skärpa tonen i invandringsfrågan och föra upp den på dagordningen inför ett eventuellt kommande extra val.

Av Karsten - 26 juli 2017 09:47

Staffan Widlert som var generaldirektör för Transportstyrelsen före Maria Ågren säger i en intervju till DN att man berörde säkerhetsaspekterna mycket lite inför beslutet att lägga ut TS IT-drift på ett privat företag. När jag var ny på myndigheten blev jag uppkallad till Säpo och MUST och blev informerad om de hemligaste delarna av verksamheten. Då var budskapet från deras sida att ju mindre man pratade om detta, desto bättre, och ju mindre du själv vet om det desto bättre, säger han och fortsätter:
– Det ledde till att vi pratade väldigt lite, egentligen ingenting alls, i ledningsgruppen om de här allra känsligaste frågorna. De flesta visste inte alls att vi sysslade med hemliga identiteter och sådana saker. I efterhand kan man se att det inte var bra. Det bidrog nog till att alla var lite naiva när vi gick in i upphandlingen. Förhandlingarna med IBM inleddes under Widlerts tid som generaldirektör och kontraktet skrevs under bara någon månad efter att han gått i pension. Bara ett sådant förfarande anser jag vara klandervärt, en nytillträdd chef skriver under ett avtal utan att ha varit med vid upphandlingsprocessen och varit fullt insatt i ärendet.

De flesta på Transportstyrelsen tycks helt ha saknat vetskap att man hade hemliga identiteter och andra säkerhetsklassade uppgifter i sina register. Ändå inleder man en upphandling av IT-tjänster som innebär att utomstående får tillgång till hemliga uppgifter kopplade till rikets säkerhet. Vad är det för hönshjärnor som styr detta land? Det minsta man kan begära av en chef för ett ämbetsverk är att han eller hon vet vad verket sysslar med och om det finns säkerhetsklassad information i verkets dataregister.

Det är detta schabbel som regeringen Löfven sedan försökt dölja genom att fabricera en historia om när vem visste vad bland de ansvariga och berörda statsråden. Statsminister Löfven försöker rädda sitt eget skinn genom att påstå att han först våren 2017 blev informerad av infrastrukturminister Anna Johansson som i sin tur skyller på att hennes dåvarande statssekreterare Erik Bromander undanhållit henne information fram till då.

Vi kommer nog aldrig att få full klarhet i denna vidriga soppa, då regeringen säkert varit noga med att städa undan all komprometerande dokumentation.

Av Karsten - 26 juli 2017 09:10

Genom att väcka misstroendevotum mot tre ministrar i Löfvens regering sätter Alliansen och Sverigedemokraterna mycket hård press på statsminister Löfven. Då Alliansen och SD (ev. Vänstern) har majoritet i riksdagen i en misstroendeomröstning så har Löfven inte mycket att välja på, antingen sparkar han Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist innan riksdagen öppnar i höst och presenterar en ny regering, eller så väljer han att avgå och utlysa ett exraval alternativt ge Alliansen möjlighet att bilda regering. Skulle Stefan Löfven välja att entlediga de tre statsråd som misstroende riktats mot och ersätta dem med nya statsråd skulle nog detta uppfattas som en ganska desperat åtgärd för att sitta kvar.


Alliansen kommer att begära att riksdagens talman behandlar ett misstroendevotum och inkallar riksdagen till ett extramöte. Åtgärden är fullt berättigad med tanke på det som skett, en generaldirektör tillsatt av regeringen har grovt brutit mot gällande lagar och utsatt Sverige för säkerhetsrisker. Två tunga statsråd har haft vetskap om det som skett utan att informera statsministern eller riksdagen och det ansvariga statsrådet infrastrukturminister Anna Johansson skyller på att en medarbetare inte informerade henne förrän 2017 då hon också informerade statsministern.


Min gissning är att Stefan Löfven upplöser regeringen och överlåter åt Alliansen att bilda regering. Alliansen har då att till riksdagens talman presentera en ny regering som ska godkännas av riksdagen. Förkastar riksdagen talmannens förslag till ny regering gör man om processen. Har riksdagen förkastat talmannens förslag till ny regering fyra gånger så utlyser talmannen ett extra val. Allt hänger på om SD godkänner en Alliansregering utan att ställa krav. Själv lutar jag åt att SD kommer att ställa vissa krav på Alliansen för att stödja deras regeringsförslag.

Egentligen vet man inte vad som kommer att hända med en dumskalle som Löfven vid rodret, han kan lika gärna upplösa regeringen och låta talmannen utlysa ett extra val. Hur som helst har jag svårt att tänka mig att Löfven kan sitta kvar som statsminister efter alla turer om vem som visste vad och när.

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards