Alla inlägg under oktober 2017

Av Karsten - 11 oktober 2017 12:00

Ska IT-attacken mot Trafikverket få det officiella Sverige att vakna och inse vidden av sårbarheten mot samhället och dess institutioner? Ska man sluta köpa upp billig IT-suport från suspekta företag som använder billig utländsk arbetskraft som saknar säkerhetsklassning? Det slösas enorma summor på en ultragenerös asyl- och flyktingpolitik där nyanlända ensamkommande afghaner utrustas med dyra märkeskläder för att de inte ska behöva känna sig utanför det välmående svenska samhället. Hur vore det om man la en bråkdel av dessa pengar på att se över IT-säkerheten och istället för att låta IT-tekniker i Serbien och Tjeckien sköta Transportstyrelsens servrar låta svenska säkerhetsklassade IT-tekniker sköta driften. 


Då jag själv jobbat rätt mycket inom IT-branchen vet jag att utvecklingen går oerhört fort och servrar och annan hårdvara måste ständigt bytas ut och uppdateras. Mjukvaran brukar uppdateras flera gånger under ett enda år, ständig upptäcker man svagheter i programmen och nya uppdateringar kommer. De som sköter upphandlingen har oftast väldigt lite kunskap själva om IT-systemen utan förlitar sig helt på IT-ingenjörernas rekomendationer. Stora delar av världen använder ett enda operativsystem, nämligen Microsofts Window. Detta gör att det är mycket lätt för hackare att leta efter svagheter då de bara behöver koncentera sig på ett enda system. Visserligen använder man oftas Unixbaserade operativsystem för stordatorer och servrar, ett system som de flesta hackare behärskar då Linux är en öppen version av Unix.


Det stora felet är att tillverkaren Microsoft ofta släpper sina produkter för tidigt och först i efterhand blir uppmärksammade på svagheter och eventuella bakdörrar i systemen. Microsofts monopolställning på mjukvarumarknaden är en del i svagheterna. Samtidigt blir operativsystemet Windows alltmer komplext och svåröverskådligt. De som varit med länge och kommer ihåg när man fortfarande kunde gå in i DOS läge i Windows förstår vad jag menar. MS-DOS var det första operativsystemet för persondatorer och akronymen står för Disk Operating System och var ett enkelt program som fick processorn att hitta sektorerna på diskarna och köra de enkla program som fanns på den tiden. Idag har man integrerat en hel rad andra komponenter i Windows, som webbläsare och en rad andra applikationer typ bildläsare, brandvägg, ljudfunktioner osv.  Detta gör operativsystemet oerhörts komplicerat och svårt att förstå för en vanlig användare samtidigt som svagheter blir svårare för tillverkaren att upptäcka. 


Jag tror att IT-säkerhet kommer bli en stor fråga i framtiden för både stater och företag. Straffen för databrott måste skärpas väsentligt samtidigt som man måste bekämpa dem både nationellt och globalt. Det är illa nog med att utländska säkerhetstjänster försöker hacka sig in i statliga register ska vi dessutom ha hoten från hackare och kriminella att bekämpa kan det bli för mycket. Svenska myndigheter verkar ha en sorglös inställning till datasäkerheten, man kör på tills något tråkigt inträffar först då reagerar man och försöker nödtorftigt täppa igen hålen i systemen. När det gällde Transportstyrelsen så verkar devisen ha varit: "Vi kör på och tar det billigaste alternativet och hoppas att ingen upptäcker oss och att inget inträffar".

Av Karsten - 10 oktober 2017 18:33

Det djävla slödder som vandaliserar kyrkor och gravplatser i jakten på koppar bör avrättas, synen på denna typ av brott är löjlig i Sverige, man betraktar det som stölder utförda av missbrukare. Vandalerna får på sin höjd böter eller samhällstjänst. Då stölderna drabbat södra Sverige kan man sluta sig till att det rör sig om hitresta östeuropéer, förmodligen rumänska zigenare som utfört dessa skändliga dåd. Det är svenska kulturlämningar de ger sig på och därför bör brotten bedömas som synnerligen grova. Det är inte meningen att korsen på våra gravar ska behöva bytas ut mot pottbleck för att kopparn ej får vara ifred. De som stjäl kopparledningar bör dömas för terroristbrott då brottet är en samhällsfara. Sluta dalta med detta slödder och avrätta dem, inte för att det skrämmer andra från att begå denna typ av brott utan för att glesa ut leden av slödder och patrask i Europa.

Av Karsten - 10 oktober 2017 17:31

Det som händer i Spanien med den katalanska separatiströrelsen borde vara en tankeställare för alla EU-byråkrater. Kan man inte hålla ihop en nation som Spanien i Europa hur ska man då kunna hålla ihop ett federalt EU? Skulle Katalonien lyckas i sitt uppsåt att lämna Spanien och bli en egen republik så väntar Baskien med samma recept och Spanien faller samman som en enhetlig nation. Inte nog med det, katalanska separatister gör även anspråk på de katalanska delarna av Pyrenéerna som ligger i Frankrike, något som Frankrike med bestämdhet avvisar. Många banker och stora företag hotar att lämna Katalonien om de gör allvar av sina separationsidéer, något som kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för Katalonien.


Europa lever i en turbulent tid då England väljer att lämna EU och Spanien hotar att falla samman som nation. Polen och Ungern obstruerar mot Bryssel och dess fördelningspolitik av flyktingkvoter. Jag tror detta bara är början på ett europeisk sönderfall. Här i Sverige kan vi förvänta oss att samerna i Sverige, Norge och Finland vill bryta sig loss och bilda en egen samenation. Nationalistiska och separatistiska stämningar sprider sig inom EU, drömmen om ett federalt Europa håller sakta men säkert på att vittra sönder.


Själva folkomröstningen om ett fritt Katalonien var ett skämt i sig då inga röstlängder användes så väljare kunde lägga flera röster på ja till separation. Den svenska pressen tog till en början separatisternas parti ända tills de blev medvetna om att en stor tyst majoritet av katalanerna var emot en separation från Spanien. Någon objektiv rapportering förekom inte till en början. SVT:s Rapport och Aktuellt  var väl bland de mest objektiva. Bakom separatisternas kampanjande i Katalonien döljer sig stora ekonomiska oegentligheter och korruption, något man kan sopa under mattan om Katalonien blir fritt från insyn från Madrid.

Av Karsten - 10 oktober 2017 17:12

Elake Karsten gillar att inlägget "Gillar filmer där araber dör" har fått 72 Gilla! Tydligen är Elake Karsten inte ensam om sina åsikter, det är glädjande. Det har gått för långt med arabiseringen av Sverige och Europa. 

Av Karsten - 10 oktober 2017 16:50

Den svenska politiska debatten handlar inte om politik och ekonomin, det handlar om vem som lierar sig med vilka politiska ytterlighetsgrupper, det handlar om den inre ordningen inom de olika partierna. Det handlar mest om att kasta skit på varandra. Man tar till vilka skamgrepp som helst som snyftargument om överlevare från förintelsen som nu hotas av NMR som Stefan Löfven påstår att 13 SD-ledamöter stöder. Löfven tycks helt ha glömt sitt eget partis historia, som när den socialdemokratiska regeringen 1923 grundade det Rasbiologiska institutet i Uppsala eller som fortsatte med tvångssterilisering av resande och zigenare fram till 1976.


Jag tror aldrig Sveriges medborgare och väljare har varit tvungna att uppleva en så låg nivå på den politiska debatten som idag. Valrörelsen 2018 kommer troligen att bli den smutsigaste och oärligaste i mannaminne, man kommer att anklaga Ryssland och Putin för att gå SD:s ärenden. Det kommer att vara ett djävla tjat om fejknyheter och desinformation, anklagelser kommer att fara i luften. Den store förloraren kommer att vara den svenska demokratin och väljarna som kommer att landa i ett politikerförakt som man idag bara kan finna i korrupta bananrepubliker.

Av Karsten - 10 oktober 2017 16:33

Det visar sig nu att båda de företag som regeringskansliet kontrakterat för att sköta regeringskansliets nätverk, Atea och Cygate är inblandade i den stora dataintrångshärva som rullas upp i Malmös tingsrätt. Teliaägda Cygate har enligt åtalet utsatts för grovt dataintrång och försök till bedrägeri, Atea har utsatts för bedrägeri. Jag finner det skrämmande att dataföretag som regeringskansliet skrivit avtal med har utsatts för dataintrång, det bevisar bara vilken dålig datasäkerhet dessa företag haft. Det är hög tid att statsmakterna börjar ta frågan om datasäkerhet på allvar, det är inte plånboken och priset som ska styra upphandlingen, det är graden av säkerhet som IT-företagen kan erbjuda. Känsliga statliga dataregister ska skötas av svenska IT-tekniker med högsta säkerhetsklassning, så är det bara.

Av Karsten - 10 oktober 2017 11:53

Den senast avslöjade IT-skandalen att regeringskansliet outsourcat hanteringen av IT-underhållet till externa aktörer förvånar mig inte ett dugg. IT-säkerhet är inget som står högt i kurs i Sverige och har aldrig gjort då svensken är godtrogen och naiv. Mellan åren 2012 och 2017 har företaget Atea haft tillgång till hela regeringskansliets nätverk som omfattar ett tiotal byggnader i Klarakvarteren. Den 1 september 2017 fick företaget Cygate tillgång till regeringskansliets nätverksinfrastruktur där icke säkerhetsklassad personal gavs tillgång all information då företaget kontrakterades att sköta nätverksinfrastrukturen. Både Atea och Cygate saknade säkerhetsskyddsavtal vilket de enligt lagen skulle ha. Löfven är nu anmäld till KU av KD för denna IT-skandal.


Detta att Sverige har en dålig IT-säkerhet kan inte vara okänt för utländska underrättelsetjänster, så det enklaste för dem är att skicka någon eller några skicklig dataspecialister att söka jobb i de företag som staten har kontrakterat. Sedan kan denne eller dessa personer i lugn och ro gå igenom alla register och sålla ut dem som kan vara av intresse för utländska underrättelsetjänster. Man har vidare kunnat följa den löpande kommunikationen i regeringskansliet och fått tillgång till beslut och betänkanden som regeringen gjort. Sverige är ur IT-säkerhetsaspekter ett vidöppet land.


Man kan fråga sig om detta beror på den svenska nationalkaraktären som vill tro alla om gott och är väldigt godtrogen, eller om det grundar sig i ren dumhet och okunskap? Det finns uppenbart personal inom både Säpo och Must som besitter den kunskap om IT-säkerhet som tjänstemännen på regeringskansliet och Transportstyrelsen tycks ha saknat. Kommunicerar myndigheterna inte med varandra? Är det vanligt revirpissande som är grunden till dessa IT-skandaler? Personalen på regeringskansliet vill inte ta kontakt med Säpo och be om råd hur de ska bete sig vid upphandling av externa IT-tjänster av ren stolthet. 


Jag blir skrämd av att leva i ett land som styrs av så godtrogna och dumma ledare, jag får en känsla av att många som jobbar på regeringskansliet bara har den mest rudimentära kunskap om datorer. De kan i princip sätta på och stänga av datorn och vet hur man kommer ut på Internet och kan läsa sin mejl och svara på den men sen är det stopp. Säkerhet och kryptering tycks vara okända begrepp för de flesta regeringstjänstemän och statsråd. Många av dem är nog för stolta för att fråga om råd, då de vill inte framstå som okunniga och korkade när det gäller datorer. 


Folk i allmänhet är väldigt okunniga om att så fort man är uppkopplad mot Internet så utsätter man sin dator för risken att attackeras. Datorer med känslig information bör man aldrig koppla upp mot Internet, Wi-Fi, Bluetooth och liknade bör vara avstängt. Ska man kommunicera känslig information över Internet så bör den vara krypterad, det finns utmärkta krypteringsprogram all ladda ner som PGP -  Pretty Good Privacy  och liknade.


  

Av Karsten - 10 oktober 2017 00:09

Såg precis "Dox" om de japanska idolerna i form av småflickor som dyrkades av äldre män. Små tjejer på 14 till 21 år sjunger och dansar sexigt utklädda till små prinsessor eller katter i bästa manga eller anime stil, de har sedan ett stall av karlar från 16 till 50 bast som fans. En form av platonisk pedofili som var patetisk att se, ett gäng äldre män iklädda gula T-shirt som stod och sjöng med när en liten flicka stod på scenen och uppträdde. Japan är ytterligheternas land, man offrade sina egna liv under andra världskriget och skrämde skiten ur amerikanarna, så mycket att de såg sig nödsakade att inte bara släppa en atombomb på dem utan två! Efter kriget utvecklades Japan till en av de ledande industrinationerna och förvandlades till vad det är idag. En nation där män istället för att gifta sig och skaffa familj och arbete åker runt i Japan för att se sin lilla idol uppträda, de lever hela sitt liv kring sin speciella idol. Jag visste att det fanns en form av dyrkan av unga oskuldsfulla flickor i Japan, då jag sett att många mangaböcker byggde på just detta tema, likaså finns det animefilmer med pornografiskt innehåll som kretsar kring mycket unga flickor. Själv fick jag upp ögonen för anime i mitten av 1980-talet då knappt någon visste vad det var i Sverige. Jag är stor beundrare av Hayao Miyazakis film "Spirited Away" och Mamoru Oshii´s "Ghost in the Shell" som räknas som två klassiker bland animefilmerna.

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards