Direktlänk till inlägg 10 juni 2018

Bögmanifestation och krig

Av Karsten - 10 juni 2018 12:34

Det har tydligen varit någon form av HBTQ-helg då jag redan i fredags kunde notera en massa bögflaggor på stan. Folk kom dragandes med barnvagnar med bögflaggor och barnen som satt i hade små bögflaggor de viftade med. Jag har inget emot bögar och flator men jag anser sexualitet och sexuell läggning vara en privatsak och inte något man går ut och offentligt manifesterar i s.k "pride parader" på gator och torg. Jag ser det som ett tecken i tiden på ett samhälle i förfall, både moraliskt, socialt och ekonomiskt. Vi går från högkonjunktur mot orostider.


Jag tror det finns en form av kollektivt medvetande hos människan som gör att hon känner på sig när det drar i hop sig till krig och kristider. Det var nog ingen slump att MSB skickade ut foldern "Om kriget eller krisen kommer" just nu, även myndigheter känner på sig att det drar ihop sig. Allmänt råder det en normlöshet och moralupplösning i samhället, allt tycks tillåtet. Inte minst mångkulturen har slagit in en kil den tidigare sammanhållna nationalstaten. Vi har en inre turbulens av oro, otrygghet och grövre kriminalitet som vi aldrig tidigare skådat. Samtidigt har vi fått makthavare som visar prov på handlingsförlamning, ansvarslöshet och letargi som får svåra efterverkningar i hela samhället. Tilltron till auktoriteter minskar drastiskt samtidigt som det finns en längtan efter någon som kan lösa alla samhällsproblem. 


Vi ser hur stormakterna får svårare och svårare att komma överens, nu i veckan hade G7-gruppen möte i Kanada och USA:s president Trump beklagade sig över att inte Ryssland var med, något jag håller med honom om. Att utesluta Ryssland från ekonomiska stormöten förbättrar inte situationen. Redan timmarna efter mötet så kom Trump på kant med de övriga och sa att USA inte längre stödde de punkter man skrivit under på med hänvisning till något som Kanadas premiärminister sagt. Förbindelserna mellan USA och Europa har nog aldrig varit frostigare, Europas ledare har svårt att tackla en ledare som Trump, de är inte vana vid den sortens retorik han kör med.


Samtidigt har Kim Jong-Un anlänt till Singapore för det toppmöte han ska ha med Trump där, detta är nog ett led i att USA vill stabilisera läget i Sydostasien för att sedan kunna koncentrera sig på Europa och Mellanöstern. Trump lär nog inte få Nordkorea att skrota sina kärnvapen då detta är landets enda reella hot om vedergällning mot USA vid en eventuell attack.

Att ett handelskrig är under uppsegling torde stå uppenbart vid det här laget. Trump aviserade redan i början av sin presidentperiod en isolationistisk ekonomisk politik där USA:s intressen kom i första hand. Hans ståltullar är enkom avsedda för att gynna den inhemska industrin på bekostnad av importen från låglöneländer i Asien och produkter från Europa. Vi kan nog förvänta oss hårda konfrontationer mellan USA och Kina då USA har ett enormt handelsunderskott gentemot Kina. Kina håller på att segla upp som både militär och ekonomisk stormakt och skulle inte tolerera någon form av amerikansk intervention i Nordkorea. 


Ur militär synvinkel har USA två stora problem just nu och det är Nordkoreas kärnvapen som USA nog inte lär bli av i med första taget samt Irans försök att utveckla egna kärnvapen, ett problem USA har gemensamt med Israel. Iran aviserade efter det att USA dragit sig ur kärnavtalet att de påskyndat processen att anrika uran till vapenkvalitet. Iran tycks alltså satsa på rätt primitiva kärnvapen baserade på Uran 235 istället för Plutoniumbomber. Rent teknisk är det enklare att bygga en bomb likt Hiroshima-bomben som baseras på att man skjuter in ringformade bitar av U 235 kring en stav av samma material så man uppnår en överkritisk massa än att bygga en plutoniumbomb enligt implosions metoden. Gissar att Iran inte ligger långt från ett färdigt kärnvapen, problemet är att skala ner konstruktionen så den får plats i en vapenbärande missil med tillräcklig räckvidd. Målet måste ju vara att nå både USA och Israel, det sistnämnda lär inte bli något större problem. 


Situationen i världen är att vilken som helst av de regionala småkrigen som stormakterna är involverade i kan eskalera till en större konflikt. Skulle sedan ett handelskrig lamslå världsekonomin kommer detta att påverka politiken till nationalistiska populistiska partiers fördel. Det skulle inte alls förvåna mig om detta leder till EU:s slutliga sammanbrott. Några krig länderna emellan i Europa är nog inte aktuellt men ett splittrat Europa är sårbarare både militärt och ekonomiskt. Länder som Grekland, Italien och Spanien kan mycket väl drabbas av inre oroligheter på grund av deras dåliga ekonomi. I ett splittrat Europa kan mycket väl USA försöka köpa sig bundsförvanter, den f.d EU-medlemmen Storbritannien är en gammal bundsförvant. Frågan är vad som händer med NATO om EU splittras och USA slutar ösa in dollar i NATO?


Ryssland är hur man än vrider och vänder på det en revanschlysten stat som i ett läge av osäkerhet och ekonomisk instabilitet kan tänkas utvidga sin buffert mot Moderslandet. Ryssland glömmer inte en oförrätt så lätt och man känner nog i Kreml att man blev lurad av USA när man fick utfästelser att NATO inte skulle utvidgas åt öst om man gick med på en tysk återförening. Vi såg vad den orättfärdiga Versaillesfreden 1919 fick för konsekvenser. Historien har en otäck tendens att upprepa sig. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karsten - 30 augusti 2022 00:00

Mycket skit som händer i vårt förr så trygga samhälle. Har mest hängt på Twitter de senaste åren. Det jag gillar med bloggen är att man kan ta ut svängarna lite mer här samt att censuren inte är lika hård som på Twitter. Det är egentligen för djävlig...

Av Karsten - 6 maj 2022 02:14

Vad som präglar vår tidsålder är ytlighet. Det finns inget djup i tillvaron, de flesta människor ägnar sig åt flärd och flams, förutom de stackare som ägnar all sin tid åt att få ihop till livets nödtorft och det är rätt många idag. Var tog andlighet...

Av Karsten - 2 maj 2022 19:21

Britterna berömmer sig över att de segrade över de hemska nazisterna som utförde de mest diaboliska exeriment på levade människor i sina läger. Sedan visar det sig att dessa britter eller engelsmän inte är ett dugg bättre själva. 1957 skickade den ...

Av Karsten - 30 mars 2022 22:54

Att tro att Putin bara är ännu en i raden av galna envåldshärskare är att göra det enkelt för sig. Visst har han drag av galen diktator över sig, men han är nog slugare än så. Vladimir Putins bakgrund i KGB som kontraspion har satt sin prägel på hono...

Av Karsten - 30 mars 2022 19:49


Den flygplansformation bestående av två Su-24 Fencer eskorterade av två Su-27 Flanker påstås nu ha varit utrustade med kärnvapen. Attackplanet Su-24 Fencer är utrustat med 8 yttre bommar och saknar inre bombrum, så det måste vara dessa 2 plan som bur...

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards