Direktlänk till inlägg 21 maj 2019

Historia eller politik?

Av Karsten - 21 maj 2019 16:35

När historiska händelser och perioder upphöjs till postulat som inte får granskas eller ifrågasättas så är det inte historia i akademisk mening längre. Det är då bara en fortsättning av politiken. Hela nittonhundratalets historia är full av sådana historiska postulat avsedda att skydda de personer som var de drivande krafterna bakom de två världskrigen. Likaså är det skrämmande att man inte får granska det som kallas "förintelsen" förutsättningslöst och utan politiska skygglappar. När man lagstiftar emot att ifrågasätta ett historiskt skede ligger det mer än en hund begraven. Att tyska, främst polisförband, härjade bakom östfronten och urskillningslöst sköt judar och andra står utom allt tvivel. Det man kan ifrågasätta är de propagandistiska framställningarna av de industriella utrotandet i lägren i Polen, samt de siffror som presenteras. Man måste ha i åtanke att dessa siffror sedan låg till grund för de ersättningar som Västtyska staten betalade ut till olika judiska och israeliska intresseorganisationer. Likaså det reservationslösa accepterandet av de överlevandes ögonvittnesberättelser som ibland är så absurda att man inte kan ta dem på allvar.


Det som sällan kommer fram i läroböckerna i historia är de ekonomiska intressen som leder fram till krig. Försvars- och rustningsindustrin är en av de mest lukrativa tillverkningsindustrier världen har och de förutsätter att vapnen man tillverkar kommer till användning. Krig är också den faktor som driver på utvecklingen inom denna industrisektor. Tar man flygindustrin så gick den från handtillverkade plan i trä och lackerad duk till massproducerade jetplan på drygt 30 år. 1914 fanns det starka krafter inom den spirande industrin som just gått från hantverk till löpande band att få fart på hjulen genom ett krig på den europeiska kontinenten. Både Tyskland och England hade byggt upp ansenliga marina krafter i form av slagskepp och kryssare något man ville använda för att varvsindustrin skulle få nya order. 


Egentligen är hela nittonhundratalet en enda lång räcka av krig. Det började med det rysk-japanska kriget 1904 - 05 där Japan vann över Ryssland  vid sjöslaget vid Tsuschima. 1914 tog man ett politiskt mord som förevändning att börja ett nytt krig där de europeiska stormakterna England, Frankrike, Ryssland slöt upp bakom Serbien och stod mot Österrike-Ungern, Tyskland och det Osmanska väldet på den andra sidan. 1917 drogs USA genom president Woodrow Wilson försorg in i kriget samtidigt som Ryssland drog sig ur kriget då tsaren störtats och bolsjevikerna tagit makten bland annat med hjälp av Tyskland och Österrike-Ungern. När man sedan hösten 1918 inledde fredsförhandlingar så utmynnade dessa i det som kom att kallas Versaillesfreden en för Tyskland mycket ogynnsam affär, så ogynnsam att det bäddade för ett kommande krig. Kriget fortsatte dock mellan Ryssland och Polen ända fram till 1920. En kort fredsperiod rådde fram till 1939.  


Det stora kriget som första världskriget kom att kallas efter freden 1918 skildrades på helt olika sätt av ententen som alliansen Ryssland, Storbritannien, USA och Frankrike kom att kallas och å den andra sidan Tyskland och dess allierade. Tyskarna ansåg att de orättfärdigt utpekats som anstiftare av kriget och att de fått avträda orättfärdigt stora landområden till segrarna. Det krigsskadestånd som Tyskland utdömdes att betala skulle inte vara avbetalt förrän 1955 om inte ett nytt krig kommit emellan. Hela Rhenområdet med dess tunga industri och kolgruvor fick Tyskland avträda till fransmännen vilket skapade kolbrist i Tyskland.

De som låg bakom Versaillesfreden visste vad de gjorde då de födde fröet till revanschism och nationalism i Tyskland. Den bräckliga demokratiska Weimarrepubliken hade aldrig en chans mot de krafter som freden födde i Tyskland.


Hitler var en produkt av sin tid, en omöjlighet under mer fredliga och gynnsamma omständigheter. Värst av allt var att ekonomiska krafter i främst USA såg till att ekonomiskt stödja honom så han kom till makten väl medvetna om att han skulle starta ett nytt krig på den europeiska kontinenten. Tyskland kunde ta stora utländska lån som finansierade den upprustning som landet genomgick efter 1933. Tyskland hade brist på allt utom kol så det mesta måste importeras. En del av det stål Hitler importerade kom från de av tyskarna sänkta krigsfartygen i Scapa Flow. Efter första världskriget överlämnade tyskarna hela sin högsjöflotta till segermakterna, men lyckades sänka dem mitt för ögonen på engelsmännen. Egentligen var det vansinne av Hitler att påbörja ett nytt krig innan Tyskland rustat färdigt och försäkrat sig om tillräckliga förråd av främst olja. Under hela andra världskriget led Tyskland notorisk brist på nödvändiga råvaror för att föra krig.


Det ska bli intressant när så lång tid gått sedan andra världskrigets slut att man objektivt kan börja gräva i historien och verkligen få fram fakta om vad som hände. Hur mycket var demonisering av fienden och hur mycket var sanning om alla de brott som tillskrevs nazisterna? Hur involverad var storkapitalet och "Deep State" i framväxten av nazismen och krigsutbrottet? Eller blir de 12 åren av nazistiskt styre i Tyskland ett historiskt skuggrike där sanningen aldrig kommer fram?

Efter andra världskriget kom Europas karta att ritas om efter ett nattligt möte mellan Stalin och Churchill i Moskva, där man delade upp Europa mellan sig. Detta utmynnade något år efter freden den 8 maj 1945 i det som kom att kallas det kalla kriget, även det en kassako för det militärindustriella komplexet. Freden varade inte länge då Koreakriget bröt ut 1950 och följdes av en lång rad mindre konflikter där Vietnamkriget kom att bli det som fick störst politisk påverkan på världen. Vietnamkriget pågick i princip från 1945 fram till 1975 då USA fick erkänna sig besegrat av det kommunistiska blocket. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karsten - 30 augusti 2022 00:00

Mycket skit som händer i vårt förr så trygga samhälle. Har mest hängt på Twitter de senaste åren. Det jag gillar med bloggen är att man kan ta ut svängarna lite mer här samt att censuren inte är lika hård som på Twitter. Det är egentligen för djävlig...

Av Karsten - 6 maj 2022 02:14

Vad som präglar vår tidsålder är ytlighet. Det finns inget djup i tillvaron, de flesta människor ägnar sig åt flärd och flams, förutom de stackare som ägnar all sin tid åt att få ihop till livets nödtorft och det är rätt många idag. Var tog andlighet...

Av Karsten - 2 maj 2022 19:21

Britterna berömmer sig över att de segrade över de hemska nazisterna som utförde de mest diaboliska exeriment på levade människor i sina läger. Sedan visar det sig att dessa britter eller engelsmän inte är ett dugg bättre själva. 1957 skickade den ...

Av Karsten - 30 mars 2022 22:54

Att tro att Putin bara är ännu en i raden av galna envåldshärskare är att göra det enkelt för sig. Visst har han drag av galen diktator över sig, men han är nog slugare än så. Vladimir Putins bakgrund i KGB som kontraspion har satt sin prägel på hono...

Av Karsten - 30 mars 2022 19:49


Den flygplansformation bestående av två Su-24 Fencer eskorterade av två Su-27 Flanker påstås nu ha varit utrustade med kärnvapen. Attackplanet Su-24 Fencer är utrustat med 8 yttre bommar och saknar inre bombrum, så det måste vara dessa 2 plan som bur...

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards