Direktlänk till inlägg 30 juni 2019

Medvetande

Av Karsten - Söndag 30 juni 18:30

Vad är medvetandet? Ingen har hittills kunnat förklara vad medvetandet är varken hos djur eller människor. Är medvetandet en produkt av våra hjärnors elektrokemiska processer eller är medvetandet en oberoende produkt som bara utnyttjar våra hjärnor? Försvinner medvetandet då vi dör eller fortsätter det sin existens i en ickemateriell tillvaro bortom vårt nuvarande förstånd?

Forskningen kring vårt medvetande är den mest intressanta som neurovetenskapen sysslar med, frågan är om det inte är en gren för tvärvetenskaplig forskning? Människans medvetande är vad vi vet det hittills mest komplexa, men kanske djur som delfiner och späckhuggare som båda är begåvade med stora komplexa hjärnor har minst lika avancerade medvetande som oss människor. Att tro att djur saknar medvetande är något som bara primitiva obegåvade människor hänfaller åt eller religiösa fanatiker vars Gud predikar att djur saknar själ.


Vår medvetande arbetar på många olika nivåer. Vi talar om det undermedvetna, det övermedvetna, intuition, samt det vanliga medvetandet vi dagligen använder för att analysera vår omgivning. Det är vårt medvetande som får oss att skapa konst, poesi och nya uppfinningar. Det är vårt medvetande som är vårt JAG, vårt SJÄLV det som gör varje individ unik. 

Tidigare i vår existens levde vi i större grad i nuet, något man fortfarande kan observera hos de fåtaliga grupper av samlare och jägare som finns kvar. Dessa lever i nuet och i samklang med naturen då de är totalt beroende av det naturen kan förse dem med. De planerar inte för morgondagen då de inte vet om morgondagen kommer att bestå av ett monsunregn som förvandlar deras skog till ett oframkomligt träsk där bytesdjuren trycker i sina gömslen.


Den moderna människan lever i en kakafoni av artificiella intryck som ständigt bombarderar deras medvetanden och skapar förvirring. Under årtusendena av det vi kallar civilisation har mer eller mindre vansinniga religioner har låst in våra medvetanden i mentala fängelser av dogmer och regler. Dagligen utsättas våra medvetande för manipulationer av skola, stat och media. Det finns ett behov av att kontrollera individen, man vill inte ha några fria medvetanden. Inget media har varit så förödande för människornas medvetande som TV:n, denna lysande skärm som totalt absorberar medvetandet och fyller det med artificiella bilder och ljud. Idag har det gått ett steg längre då alla bär med sig sin egen lilla skärm där de kan skapa sin egen artificiella tillvaro.


Risken är att vi begraver oss i vår egen artificiella verklighet innan vi lyckas lösa gåtan med vårt eget medvetande. Vi lever i en värld där allt som inte är materialistiskt och går att ta på, mätas och vägas förnekas. Medvetandet är just en sådan icke materiell företeelse som vetenskapen försöker förklara med att dissekera hjärnor och mäta de elektriska impulserna och de kemiska flödena i våra nervändar. Men är det verkligen så enkelt? Är en så komplex företeelse som medvetandet bara en följd av hjärnas elektrokemiska processer? Jag tror inte det. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Marre

Tisdag 2 juli 10:24

Håller med dig, mycket som vi inte vet och jag tror att det finns mer än bara det vi ser här samt att det inte finns nått slut för energi kan ingen ta död på. Har ju varit med om en hel del så även sett, hört. Och ja, jag var nykter, HA.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karsten - Onsdag 11 sept 13:08

Jag skräms av bristen på engagemang hos svenskarna, de flesta är ganska medvetna om det folkutbyte som pågår men få protesterar. Själv växte jag upp i det homogena Sverige där en invandrare sågs som en kuriositet. Ett tryggt men lite grått och tråkig...

Av Karsten - Söndag 1 sept 20:37

SVT 1:s "Tjuv och polis" är nog det dummaste program jag sett på länge. Ett gäng amatörer ska stjäla femtio miljoner ur en värdetransportbil inne i ett hus. Mot sig har detta gäng av riktigat töntiga amatörer ett gäng före detta poliser som ska lösa ...

Av Karsten - Torsdag 29 aug 01:47

De svenska högerpopulisterna som okritiskt hyllar Trump vet förmodligen inte vad det är för figur de hyllar, lika lite som de som stödde Hitler i Sverige på 30-talet visste vad det var för hasardspelare de satte sin tillit till. Det finns klara likhe...

Av Karsten - Måndag 26 aug 20:03

I veckans Vetenskapens värld avhandlar man problemet med rymdskrot. Som vanligt var Elake Karsten medveten om detta redan på 1960-talet då han var en trogen läsare av tidningen MAD som hade en satir om alla sopor vi människor ger upphov till. Bland a...

Av Karsten - Torsdag 22 aug 09:55


I harm över att Trump inställde sitt statsbesök i Danmark visade danska TV2 igår en mycket elak dokumentär om familjen Trump som tog sin start i bayraren Friedrich Drumpf som 1885 emigrerade till USA via Bremen med ångaren Eider. Frederick Trump som ...

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Elake-Karsten med Blogkeen
Följ Elake-Karsten med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se