Direktlänk till inlägg 8 oktober 2019

Antisemitism

Av Karsten - 8 oktober 2019 13:38

Det är en oproportionerlig fokusering på antisemitism och det man kallar "Förintelsen", men man ställer sig aldrig frågan varför? Varför är så många människor världen över är avogt inställda mot judar? Man kan ju inte på fullt allvar tro att allt detta emanerar ur den mytiska historien om Jesus död på korset som skulle kunna tillskrivas judarna. Nä det måste finns mer närliggande skäl, skäl som är förankrade i folkliga föreställningar och erfarenheter.


Judarna spreds över världen då Israel besegrades och templet skövlades och revs år 133 e.Kr och fördrevs från det område som kallades Palestina. Den romerska administrationen deporterade judarna till andra provinser i det romerska imperiet. I många av de länder judarna slog sig ner i förvägrades de rätten att äga och bruka mark så de tvingades till merkantil verksamhet och hantverk. Judarna och även andra semitiska folk har rykte om sig att vara skickliga affärsmän och förhandlare. Denna egenskap har förmodligen förstärkts hos judarna tack vare deras religion och kultur. Under årtusendena som gått sedan de fem Moseböckerna Tora och de andra profeterna skrevs har judiska skriftlärde ägnat oändlig tid till att skärskåda och tolka skrifterna vilket gett upphov till böcker som Talmud och Mischna. I dessa för man ett resonerande som under århundradena vässat judarnas intellekt.


Till judarna negativa egenskaper hör låneverksamhet med ockerräntor, något som kyrkan själv bidrog till då kristna ej tilläts låna ut pengar till ränta. Judarna däremot var ej förhindrade av sin religion att låna ut till icke-judar och kräva ränta. Under medeltiden var det många judar som livnärde sig på utlåningsverksamhet vilket givetvis fick konsekvenser för dem. Idag står det utom allt tvivel att judar har en mycket framskjuten position inom finanssektorn vilket väcker avund och misstro. I många länder framför allt Ryssland drabbades judarna av pogromer där befolkningen gick man ur huse och slog ihjäl judarna. Detta fick många judar att fly västerut till Europa, främst till Polen, Österrike/Ungern och Tyskland. Detta eldade på antisemitismen i dessa länder och i slutet av 1800-talet fanns det många antisemitiska organisationer som ville ha bort judarna ur Europa.


En av de mest framgångsrika judiska finansfamiljerna är huset Rothschild som tog sin start i mitten av 1700-talets Frankfurt am Main på Judengasse där Mayer Amshel startade bank- och växlingsverksamhet. Tack vare kurfursten av Hessen blev Mayer Amshels verksamhet mycket framgångsrik. Han hade fem söner som alla blev involverade i bankverksamheten och som sedan öppnade filialkontor i London, Wien, Neapel. Namnet Rothschild har blivit synonymt med judisk finansverksamhet och de var djupt involverade i Napoleonkrigen där de till en början finansierade båda sidorna i kriget. Rothschild båtar gick fullastade med gud över Engelska kanalen så krigsherrarna kunde avlöna sina soldater. 


Idag står det utom allt tvivel att judarna har ett oproportionellt inflytande inom media, underhållning, juridik och finanssektorn. Detta sticker givetvis i ögonen på folk och har gett upphov till excesser som de i Tyskland under nazistperioden men även i Polen och Ryssland. Under hyperinflationen i mellankrigstidens Tyskland köpte judar upp en stor del av fastighetsbeståndet med utländskt kapital som de lånade av judiska vänner och släktingar utomlands. Allt sådant fick naturligtvis vanligt folk att få en negativ attityd till judar i största allmänhet. Även här i Sverige rådde antisemitiska stämningar på 1930-talet och familjen Bonnier fick stå symbol för detta då de redan då ägde en stor del av media i Sverige. Sanningen är väl att ett fåtal judars girighet och makthunger fick majoriteten av judar att få en stämpel på sig som opålitliga, giriga och framför allt främmande för den inhemska kulturen. 


Judarna är ett av de få folken som genom årtusendena lyckats behålla sin religion, kultur och tradition trots försök att assimilera dem och få dem att konvertera till kristendomen. Detta har skapat en rik boklig skatt genom århundradena i form av bland annat de kabbalistiska böckerna Sefer ha-Zohar, Sefer Jezira, Schi´ur Koma och Sefer bahir alla avhandlar den judiska mystiken. Inom den judiska mystiken är det främst 1:a Moseboks beskrivning av skapelse akten Ma`asse Bereschith och Hesekiels syn av Guds vagn Merkaba som sysselsatt de judiska skriftlärda mystikerna men även den aporifiska skriften Hanoks bok och dess beskrivning av hechalot, de himelska salarna. 

Genom kristendomen har judarna fått en särställning som Guds utvalda folk något de inte varit sena att utnyttja. Vilket annat folk skulle kunna hävda att ett landområde är deras med hänvisning till att Gud givit dem det? Ingen ifrågasätter heller judarna rätt att hålla sin kultur och religion fri från främmande inflytande samt hålla sitt blod rent. Det finns otäcka fraktioner bland främst de ortodoxa judarna att det judiska folket är satta av Gud att styra över alla andra folk på jorden. I 5:e Mosebok 28:13 kommer detta till uttryck. 


Allt detta sammantaget leder obönhörligt till att skapa negativa attityder hos andra folk som kommer i kontakt med judar. Jag minns själv när jag år 1985 träffade en israelitisk jude och sa till honom att jag tänkte lära mig hebreiska, varpå han argt replikerade att det skulle jag inte alls för det var bara förbehållet åt judar att kunna hebreiska. Judar har en herrefolk mentalitet som är rätt störande. När man idag ser hur den israeliska staten bär sig åt mot palestinierna så förstår man att det finns något mycket sjukt hos detta folk. Likaså när man ser de ultraortodoxa judarna i sina svarta kaftaner med bönesjalen hängande ut med sina fyra tofsar och tinninglockarna sticka ut under den bredbrättade svarta hatten och det toviga långa skägget. Det är något otidsenligt och främmande över dem, speciellt när man ser dem i Amsterdams eller Rotterdams diamantförsäljningsdistrikt. I mångt och mycket har judarna sig själva att skylla.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karsten - 30 augusti 2022 00:00

Mycket skit som händer i vårt förr så trygga samhälle. Har mest hängt på Twitter de senaste åren. Det jag gillar med bloggen är att man kan ta ut svängarna lite mer här samt att censuren inte är lika hård som på Twitter. Det är egentligen för djävlig...

Av Karsten - 6 maj 2022 02:14

Vad som präglar vår tidsålder är ytlighet. Det finns inget djup i tillvaron, de flesta människor ägnar sig åt flärd och flams, förutom de stackare som ägnar all sin tid åt att få ihop till livets nödtorft och det är rätt många idag. Var tog andlighet...

Av Karsten - 2 maj 2022 19:21

Britterna berömmer sig över att de segrade över de hemska nazisterna som utförde de mest diaboliska exeriment på levade människor i sina läger. Sedan visar det sig att dessa britter eller engelsmän inte är ett dugg bättre själva. 1957 skickade den ...

Av Karsten - 30 mars 2022 22:54

Att tro att Putin bara är ännu en i raden av galna envåldshärskare är att göra det enkelt för sig. Visst har han drag av galen diktator över sig, men han är nog slugare än så. Vladimir Putins bakgrund i KGB som kontraspion har satt sin prägel på hono...

Av Karsten - 30 mars 2022 19:49


Den flygplansformation bestående av två Su-24 Fencer eskorterade av två Su-27 Flanker påstås nu ha varit utrustade med kärnvapen. Attackplanet Su-24 Fencer är utrustat med 8 yttre bommar och saknar inre bombrum, så det måste vara dessa 2 plan som bur...

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards