Alla inlägg den 26 mars 2019

Av Karsten - 26 mars 2019 21:03

SVT produktionen "Hitlers innersta krets" tar alla pris i påhitt och historiska oegentligheter. Man har anställt ett gäng halvtaskiga skådespelare som ska agera Hitler själv och hans närmaste nazist koryféer och spela upp scener ur nazisternas förflutna. Det hela ackompanjeras av en hurtfrisk svensk speakerröst som gör det hela mer komiskt. Vid ett tillfälle påstår denna speakerröst att Goebbels för att ställa in sig hos Hitler låter sin hustru Magda bjuda Führern på te hemma hos sig där hon bakat kakor och på skivspelaren snurrar skivor med Hitlers bästa tal. Jag tror inte Hitler var speciellt road av att höra sig själv på grammofon medan han drack te och åt kakor. Skulle man tillfredsställa Hitlers smak så skulle man nog snarare spela musik av Rickard Wagner. 


Hela denna serie är full av samma dråpliga påhitt. Man låter exempelvis Himmler uppträda i en svart uniform där ena kragspegeln är prydd med dubbla SS och den andra med tre eklöv vilket skulle motsvara generalsgrad. Saken är bara den att efter överstelöjtnants grad så har man eklöv på båda kragspeglarna. Inte ens detta har man lyckats få rätt. Serien är en historieförfalskning av högsta rang, fullt värdig SVT. Man påstår till exempel att Hitler hade tebjudning i rikskansliets trädgård dagen efter det han låtit fängsla Ernst Röhm under "De långa knivarnas natt". Detta stämmer inte alls, Hitler var på gauleiter Josef Terbovens bröllop då Göring och Himmler presenterade honom de listor med folk de fängslat.


Om man gör en sådan här dramadokumentär så är det minsta man kan begära att någon med de rätta historiska kunskaperna skriver manuset och att en rekvisitör med kunskaper om hur uniformer och kläder såg ut sköter den biten. Det SVT lyckats åstadkomma är en tragikomisk historia där den historiekunniga garvar läppen av sig över alla vansinnigheter SVT hittat på. Men som vanligt utgår man från att den genomsnittlige tittaren inte vet ett jota om historien och vad som verkligen hände bakom kulisserna i Tredje Riket

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards