Direktlänk till inlägg 9 oktober 2019

Narkotikapolitiken ett stort misslyckande!

Av Karsten - 9 oktober 2019 13:14

Fem dagar till innan avstängningen från Twitter hävs, rätt skönt att koppla av från Twitters korta och komprimerade form, svårt om man vill lägga ut texten och gå djupare in i en problematik. 

Som det här med cannabis som tycks vara så kontroversiellt och svårt att hantera för svenskarna som fått sig itutat att all cannabis är "knark". Det stigmatiserande och demoniserande begreppet "knark" är ganska unikt för Sverige, i andra länder pratar man om droger- drugs vilket är betydligt neutralare. Hela den svenska narkotikadebatten har präglats av en osaklig skräckpropaganda vars huvudsaklige arkitekt var doktor Nils Bejerot som var anställd som polisläkare vid Stockholmspolisen. Med andra ord så såg Nils Bejerot huvudsakligen narkotikans verkningar på samhällets bottenskikt och som han sedan byggde upp sin rigida syn på droger på. Nils Bejerot var anhängare av epidemi teorin, han ansåg att drogmissbruk spreds som ett virus från person till person och att man därför var tvungen att isolera drogbrukarna från resten av samhället. Han tyckte kort och gott att man skulle isolera alla narkomaner på en öde ö.


I slutet av 1960-talet hade det svenska samhället konsoliderat sin syn på narkotika och narkomaner, där man ansåg att exempelvis cannabis var en osvensk företeelse som inte hörde hemma i den svenska kulturen. Cannabis sorterades in under begreppet "knark" tillsammans med heroin, morfin, amfetamin, kokain och andra starkt beroendeframkallande droger. Synen på narkomaner och narkomani präglades av en starkt moraliserade attityd där man ansåg att narkomanen led av karaktärsstörningar och att hans missbruk var en följd av en dålig och svag karaktär. Att narkomani skulle vara en sjukdom var man på den tiden helt främmande för. Hela denna demoniska syn på narkomani manifesterade sig i en reklamkampanj 1969 där man tapetserade de svenska städerna med stora dödsannonser där det stod att narkotikan tog vederbörandes liv. Affischerna var typ 2,5 meter gånger 1,5 meter och kostade väl skattebetalarna en förmögenhet. Har försökt leta efter bilder på dessa affischer men tydligen har censuren varit effektiv och detta är en politisk kampanj man idag helst vill glömma. 


Idag vet de flesta som prövat på cannabis att samhällets propaganda är ren och skär lögn. Cannabis är inte mer beroendeframkallande än alkohol, snarare mindre. Man utvecklar inget fysiskt beroende av cannabis till skillnad mot exempelvis opiater. Vad gäller cannabis psykosframkallande verkan så är detta en individfråga, är man disponerad för att utveckla psykoser eller lider av schizofreni så bör man inte röka cannabis. De som drabbas av cannabispsykos hade förmodligen utvecklat denna psykos ändå förr eller senare.

De som starkast motsätter sig en avkriminalisering eller legalisering av cannabis är olika föreningar som har som mål ett narkotikafritt samhälle. Detta är idag en naiv orealistisk dröm, narkotikaindustrin omsätter lika mycket pengar som de största oljebolagen. Att tro att man kan stoppa dessa krafter med lagstiftning eller olika kampanjer är infantilt. Man måste ompröva hela synen på narkotikapolitiken och gå från repressiva juridiska åtgärder till skadereduktion.


Som första åtgärd bör man avkriminalisera allt drogmissbruk då det i grunden är en sjukdom och man straffar inte sjuka människor. Cannabis är mest att betrakta som en harmlös rekreationsdrog, i all synnerhet i jämförelse med alkohol där vi av erfarenhet vet att folk kan bli aggressiva och stökiga. Cannabis har på de flesta människor en lugnade och inåtriktade effekt, man blir filosofisk och meditativ när man rökt cannabis. Betraktar men sedan cannabis i ett vidare perspektiv så vet man att cannabis har vissa medicinska effekter, exempelvis minskar cannabis trycket i ögat hos dem som lider av starr. Studier har också visat att cannabis har en positiv inverkan på vissa typer av cancer exempelvis gliom en typ av hjärncancer. I kombination med kemoterapi har cannabis påskyndat läkningsprocessen vid gliom. I Israel har man forskat på cannabis medicinska egenskaper ända sedan 1960-talet,medan man här i Sverige lade all tid på att demonisera drogen och dess användare. Tusentals unga människor hamnade i polisens belastningsregister enbart för att de hade rökt cannabis.


Tyvärr med facit i hand är det bara att inse att vi lever i ett ganska efterblivet land, där man odlat en moraliserande syn på droger. Man har haft sitt statliga alkoholmonopol och sett droger som cannabis som en oönskad inkräktare i den svenska kulturen. Cannabis kom till Sverige med jazzmusiken och sågs då som något osvenskt som inte passade in i den svenska kulturen. Detta gjorde att man tidigt kom att inta en känslomässigt grundad attityd där man moraliserade mot drogen. Man ansåg att det var nog med alkoholen och att cannabis därför var något oönskat i Sverige. Vad folk i allmänhet tyckte var det ingen som tog reda på då Sverige på den tiden var en socialdemokratiskt styrd enpartistat där staten talade om för folk vad de skulle tycka och tänka. Den politiska eliten tog snabbt ett beslut att man skulle ha nolltolerans och verka för ett narkotikafritt samhälle där alla oönskade droger skulle klassas som "knark". Denna rigida syn ser vi än idag efterverkningarna av, trots det har vi aldrig haft så stora narkotikaproblem som idag. Narkotikan formligen flödar på den svenska marknaden. Kriminella invandrargäng har tagit över försäljningen av cannabis från de fredliga hippies som från början sålde drogen i Sverige.


Ingen förändring är synlig så länge det finns debattörer som kopplar samman cannabis med terrorism och våldsamt beteende. Svenskens sjukliga vördnad för auktoriteter får honom att ta sådant dravel som fakta om det kommer från en professor vid Karolinska Institutet. Doktor Nils Bejerot har fått en rad värdiga efterträdare som kan föra den rigida svenska synen på droger och cannabis vidare. Att denna rigida syn är kontraproduktiv ser vi på svenska ungdomars allt liberalare syn på främst cannabis. Runt om i vår värld legaliserar allt fler länder cannabis medan Sverige står kvar och stampar på samma ställe de gjorde 1969.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karsten - 30 augusti 2022 00:00

Mycket skit som händer i vårt förr så trygga samhälle. Har mest hängt på Twitter de senaste åren. Det jag gillar med bloggen är att man kan ta ut svängarna lite mer här samt att censuren inte är lika hård som på Twitter. Det är egentligen för djävlig...

Av Karsten - 6 maj 2022 02:14

Vad som präglar vår tidsålder är ytlighet. Det finns inget djup i tillvaron, de flesta människor ägnar sig åt flärd och flams, förutom de stackare som ägnar all sin tid åt att få ihop till livets nödtorft och det är rätt många idag. Var tog andlighet...

Av Karsten - 2 maj 2022 19:21

Britterna berömmer sig över att de segrade över de hemska nazisterna som utförde de mest diaboliska exeriment på levade människor i sina läger. Sedan visar det sig att dessa britter eller engelsmän inte är ett dugg bättre själva. 1957 skickade den ...

Av Karsten - 30 mars 2022 22:54

Att tro att Putin bara är ännu en i raden av galna envåldshärskare är att göra det enkelt för sig. Visst har han drag av galen diktator över sig, men han är nog slugare än så. Vladimir Putins bakgrund i KGB som kontraspion har satt sin prägel på hono...

Av Karsten - 30 mars 2022 19:49


Den flygplansformation bestående av två Su-24 Fencer eskorterade av två Su-27 Flanker påstås nu ha varit utrustade med kärnvapen. Attackplanet Su-24 Fencer är utrustat med 8 yttre bommar och saknar inre bombrum, så det måste vara dessa 2 plan som bur...

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards