Direktlänk till inlägg 25 juni 2020

Försynens makt?

Av Karsten - 25 juni 2020 18:47

Den 20 juli 1944 genomförde en grupp Wehrmachtofficerare ett attentat mot Adolf Hitler i hopp om att med Hitler röjd ur vägen kunna genomföra fredsförhandlingar med de västalierade. Detta var dock inte första gången Tysklands krigsmakt försökte bli av med sin Führer, redan vid planerandet för inmarschen i Sudetområdet i Tjeckoslovakien i september 1938 konspirerade generalstabschefen Frans Halder och härens överbefälhavare von Brauschitsch tillsammans med många av de officerare som sedan var inblandade i 20 juli attentatet 1944 att besätta rikskansliet och ställa Hitler inför rätta. Det som räddadde Hitler var ett meddelande från Mussolini där denne utbad sig om en 24 timmars tidfrist i Hitlers hot att marschera in i Tjeckoslovakien, något som kom att utmynna i Münchenöverläggningarna.


De ledande generalerna i Tyskland ville inte ha något krig då de för det första ansåg att landet inte var redo att föra ett större och längre krig och för det andra inte var intresserade av ett krig som skulle kunna utveckas till ett andra världskrig. Redan vid Hitlers anslutning av Österrike hade hade många ledande generaler vänt sig mot Hitlers politiska hazzardspelande. När Hitler så ansåg sig nödsakad att befria sudettyskarna från Tjeckoslovakien hade chefen för generalstaben Ludwig Beck blivit övertygade om att Hitler ville släppa lös krigsanden över Europa. Hitler själv var inte intresserad av att höra generalernas invändningar mot ett krig.


Beck hade fört hemliga förhandlingar med cheferna för de högsta militära staberna. Många generaler menade att om Hitler gav Wehrmacht order att marschera in i främmande land så skulle man ta honom till fånga och ställa honom inför rätta som krigshetsare. Både kommendanten i Berlins militärområde general von Witzleben och kommendanten för garnisonen i Potsdam generalen greve Brockdorff-Ahlefeld var redo att ingripa mot Führern. General Hoepner var redo att marschera upp i Thüringen med sitt pansar och hindra sydtyska SS-enheter från att ingripa. Även Berlins polispresidium med Berlins polispresident greve Wolf-Heinrich von Helldorf tillika SA-Gruppenführer och hans ställföreträdare greve Fritz von der Schulenburg stod redo. De hade skaffat fram en planritning över rikskansliet då planen gick ut på att besätta detta och ta Hitler till fånga. Greve Helldorf hade en oplockad gås med Hitler sedan de långa knivarnas natt då många av hans kollegor inom den högsta SA-ledningen blivit avrättade på Hitlers order. Även Abwehrs chef Willhelm Canaris och SS:s rikssäkerhetstjänst RSD var motståndare till ett eventuellt krig. SS:s riksäkerhetstjänst RSD var de som hade hand om Hitlers skydd och ska inte förväxlas med SD som var SS spion- och underrättelseorganisation under ledning av Reinhard Heidrich och Walter Schellenberg.


Hitler hade i september 1938 börjat förhandlingar med den brittiske premiärministern Neville Chamberlain som den 15 september flög till Oberweisenfeld i München för att därifrån ta tåget till Berchtesgaden där han skulle träffa Hitler. Man skulle försöka lösa tvisten med den tyska befolkningen i Sudetenland i Tjeckoslovakien. Sudet hade tillfallit Tjekoslovakien då denna stat bildats efter första världskriget. Hitler ville att den tjeckiska regeringen skulle avträda gränstrakterna till Tyskland. Vad Hitler egentligen ville var att få en anledning att militärt angripa Tjeckoslovakien. 


Tanken var att Hitler vid ett sammanbrott i förhandlingarna skulle återvända till Berlin och rikskansliet för att där ge grönt ljus för Fall Grön som var täcknamnet för ett militärt anfall på Tjeckoslovakien. När Hitler väl var på plats i rikskansliet skulle man besätta detta med militära trupper ur Berlingarnisonen och gripa Führern och ställa honom inför rätta om han beordrade Wehrmacht att anfalla tjeckerna. Vid denna tid var bevakningen av rikskansliet mycket dålig och en statskupp skulle med största sannolikhet ha lyckats. Förmodligen hade även folk i Hitlers närmaste krets, som Hermann Göring vänt honom ryggen då även Göring var emot ett krig. Goebbels som var en pragmatiker hade förmodligen tytt sig till de som såg ut att vinna.


Det som kom att sätta käppar i hjulen för generalernas planer på en statskupp var ett personligt meddelande från Benito Mussolini till Hitler som förmedlades av den italienske ambassadören Arturo Attolico till Hitler i rikskansliet. Mussolini bad Hitler att uppskjuta alla planer på en militär mobilisering i 24 timmar så att den italienska diktatorn under tiden kunde studera alla möjligheter att på fredligt sätt lösa konflikten. Med krigsmolnen skingrade försvann det gynnsamma tillfället för generalerna att iscensätta sin statskupp.


Mussolinis diplomati utmynnade istället i München-mötet mellan honom själv, Adolf Hitler, Neville Chamberlain och den franske premiärministern Eduard Daladier, där man kom överens om överlämnandet av de tyskspråkiga områdena i Tjeckoslovakien. Det skulle dröja sex år innan samma höga tyska officerarer åter skulle rikta ett slag mot Hitler i form av en bomb som exploderade i Hitlers barack i Wolfschanse i Rastenburg, även detta attentat undkom Führern. Han brukade tillskriva försynen varje gång han undkom ett attentat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karsten - 30 augusti 2022 00:00

Mycket skit som händer i vårt förr så trygga samhälle. Har mest hängt på Twitter de senaste åren. Det jag gillar med bloggen är att man kan ta ut svängarna lite mer här samt att censuren inte är lika hård som på Twitter. Det är egentligen för djävlig...

Av Karsten - 6 maj 2022 02:14

Vad som präglar vår tidsålder är ytlighet. Det finns inget djup i tillvaron, de flesta människor ägnar sig åt flärd och flams, förutom de stackare som ägnar all sin tid åt att få ihop till livets nödtorft och det är rätt många idag. Var tog andlighet...

Av Karsten - 2 maj 2022 19:21

Britterna berömmer sig över att de segrade över de hemska nazisterna som utförde de mest diaboliska exeriment på levade människor i sina läger. Sedan visar det sig att dessa britter eller engelsmän inte är ett dugg bättre själva. 1957 skickade den ...

Av Karsten - 30 mars 2022 22:54

Att tro att Putin bara är ännu en i raden av galna envåldshärskare är att göra det enkelt för sig. Visst har han drag av galen diktator över sig, men han är nog slugare än så. Vladimir Putins bakgrund i KGB som kontraspion har satt sin prägel på hono...

Av Karsten - 30 mars 2022 19:49


Den flygplansformation bestående av två Su-24 Fencer eskorterade av två Su-27 Flanker påstås nu ha varit utrustade med kärnvapen. Attackplanet Su-24 Fencer är utrustat med 8 yttre bommar och saknar inre bombrum, så det måste vara dessa 2 plan som bur...

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards