Direktlänk till inlägg 24 april 2017

Kärnkraft - det totala vansinnet

Av Karsten - 24 april 2017 21:00

Efter att ha sett kvällens "Vetenskapens värld"  i SVT2 om den nya sarkofagen som ska täcka över den gamla fallfärdiga över det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl är jag än mer övertygad om att fortsatta satsningar på kärnkraft är totalt vansinne. Det är bara en tidsfråga innan nästa gamla kärnkraftverk ska haverera, det kan bli i Sverige, Ryssland, Finnland eller i något annat europeiskt land. Det finns ingen säker kärnkraft och även om det fanns så kvarstår problemet med avfallet. Vad folk inte tycks förstå är att vi talar om ett tidspann på 20 000 år. Fattar folk hur lång tid detta är? I 20 000 år kommer det radioaktiva avfallet att utgöra ett hot mot allt levande. 


Ponera att vi lagrar det utbrända uranet i gamla övergivna gruvor, hur ska vi kunna meddela de människor som bebor jorden om låt säga 10 000 år att det är förenat med livsfara att bege sig in i dessa gruvor? Det finns ingen garanti för att samma språk som talas idag talas om 10 000 år. Betänk att den moderna människan funnits i cirka 45 000 år, 20 000 år är lite mindre än hälften av denna tid. De som tycker att vi ska lagra utbränt uran i gruvor fattar nog inte vidden av det tidspann som uranet är radioaktivt. Efter 20 000 år har strålningen halverats. 


Tjernobylkatastrofen borde vara en väckarklocka för hela världen. Man har varit tvungen att bygga en gigantisk metallkonstruktion som väger 40 000 ton och skjuta den på plats då man varit tvungen att montera ihop den på så långt avstånd från den havererade reaktorn att arbetaran ej utsatts för farliga stråldoser. Inuti den gamla betongsarkofagen som är påväg att kollapsa ligger uranstavarna öppet och strålar livsfarlig gammastrålning. Hade folk verkligen förstått hur farligt det är med all form av kärnkraft för att inte tala om kärnvapen så hade de inte tillåtit att den användes. Folket är i händerna på hänsynslösa och ansvarslösa makthavare som bara ser till industrins behov av elkraft. Våra vetenskapliga "framsteg" kommer att bli vår Nemesis.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Pepsi

24 april 2017 22:35

Du fattar ingenting. Bara för att vi har gamla och dåliga reaktor p.g.a att utvecklingen av nya säkra har stoppats av okunniga politiker betyder det inte att ny modern kärnkraft är dåligt.

Nya konstruktioner kan inte råka ut för härdsmälta som befintliga. Vi skall naturligtvis inte lagra det så kallade avfallet i 10 000 tals år då det är prima bränsle med 97 – 98 % av energin kvar att utnyttja. Utan att behöva bryta ett gram mer uran har vi i det gamla bränslet energi för hundratals år och efter att vi har tillgodogjort oss all denna energi är problemet borta.

Karsten

25 april 2017 13:46

Jo då jag fattar mer än du tror. Jag antar att det är bridreaktorer du talar om, jag läste om dem redan på 1970-talet i "Scentific American" så jag är väl bekant med tekniken och vet att man i Frankrike byggde en bridreaktor och att man i Ryssland byggt den största hittills. Till skillnad från dagens reaktorer som använder 1% av energin i uranet så använder bridreaktorn 99%. Problemet är kylningen som sker med natrium som är mycket brandfarligt. Även med bridreaktorer får restprodukter som måste lagras i 1000 år. Hur man än vrider och vänder på problemet så är det farligt att anrika uran då det utsänder dödlig gammastrålning. Ur människans synpunkt så är vi som barn som leker med elden. Många av de forskare som var med om att utveckla kärnfysiken och såg resultatet ångrade sig nog efteråt.

 
Ingen bild

Pepsi

25 april 2017 14:12

Nej det är inte natriumkylda reaktorer jag tänker på. Har du aldrig hört talas om smält salt reaktorer?

Tror inte det?

Kanske dags att du uppdaterar din kunskap lite.

Karsten

25 april 2017 19:31

Jodå jag känner till de blykylda reaktorerna som jobbar i temperaturintervallet 450 - 550 C ryssarna har byggt en sådan. MSR-reaktorer med salt är reaktorer med flytande bränsle i form av urantetrafluorid. Det finns även försök med gaskylda reaktorer.
Dock är det problem med alla varianterna, de med bly ger korrosionsproblem vid kontakten bly stål, man är tvungen att invändigt täcka rören med en beläggning som tål det smälta blyet.
Hela iden med att anrika klyvbart material och skapa en kritisk massa som blir varm genom det spontana neutronsönderfallet och därmed värma upp någon form av medium är i grunden vansinnigt. Bara teknikidioter tror på skiten.
Framtida generationer kommer att förbanna vår generation för dess vansinniga experimenterande med klyvbara produkter. Det blir alltid lite skit över som strålar utav bara helvete.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karsten - Fredag 24 maj 23:53

Greta Thunberg är en av de falska profeterna som ska föregå Antikrists framträdande på jorden. Hon får folk att anamma den falska religionen "klimattron". Fler falska profeter ska framträda och förvrida synen på människorna och vända dem från Gud. Mä...

Av Karsten - Onsdag 22 maj 13:36

Om Stefan Löfven varit den ansvarskännande statsminister man kan förvänta sig leda en nation hade han för länge sedan bytt ut en rad statsråd mot mer kompetenta. Ett av de statsråd som utmärkt sig på senare tid är inrikes- och justitieminister Morgan...

Av Karsten - Tisdag 21 maj 16:35

När historiska händelser och perioder upphöjs till postulat som inte får granskas eller ifrågasättas så är det inte historia i akademisk mening längre. Det är då bara en fortsättning av politiken. Hela nittonhundratalets historia är full av sådana hi...

Av Karsten - Måndag 20 maj 01:07

Mänskligheten kan indelas i tre huvudgrupper eller raser om man vill använda det begreppet. Dessa tre är den kaukasiska, den mongoliska och den negroida. Den kaukasiska människan kännetecknas av ljus hud, rakt eller vågigt hår allt från svart till as...

Av Karsten - Söndag 19 maj 23:25

När ska en majoritet av de svenska väljarna genomskåda Sverigedemokraterna och inse att en röst på dem är bortkastad om man vill stoppa invandringen? Idag fungerar SD huvudsakligen som en lukrativ inkomstkälla för Åkesson och partitoppen samt för det...

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Elake-Karsten med Blogkeen
Följ Elake-Karsten med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se