Direktlänk till inlägg 14 april 2019

Ett pulserande universum

Av Karsten - 14 april 2019 12:29

Man har under årens lopp framlagt en mängd teorier om universums slutliga öde, kommer det att tunnas ut och försvinna i en evig expansion eller kommer det att dra ihop sig till den singularitet det en gång expanderade ifrån? Svaret kan finnas i de svarta hål man nu detekterat på flera håll i universum. I centrum av alla spiralgalaxer tycks finnas ett gigantiskt svart hål kring vars gravitation galaxen roterar. 


Svarta hål bildas av kollapsande stjärnor med en massa tio gånger solens. När en stjärna gjort slut på sitt bränsle i form av väteatomer som slås samman till en heliumatom så börjar den växa till en röd jätte som slukar alla planeter i sitt system. Avgörande för en stjärnas öde är dess ursprungliga massa då en större massa ger upphov till en motsvarande gravitation. Ju större stjärna desto större gravitationsfält runt stjärnan. En stjärna med en massa tio gånger vår sols massa kan när den gjort slut på sitt bränsle kollapsa till ett svart hål. En sorts gravitationssingularitet med en så stor gravitationskonstant att inget ljus slipper ut, istället sugs all omgivande materia in i detta svarta hål.


Man kan kort säga att stjärnor har följande slutstadier, röd jätte, vit dvärg, neutronstjärna eller svart hål. Vita dvärgar bildas av normalstora stjärnor som kollapsat till en dvärgstjärna. En typisk vit dvärg har en radie som är 1 procent av solens, men den har grovt räknat samma massa. Detta motsvarar en täthet på cirka 1 ton per kubikcentimeter. Den gravitation som en vit dvärg avger kan fånga upp materia av omgivande solar exempelvis röda jättar, den exploderar då i en supernova. Denna gräns för en vit dvärg är satt vid 1,44 gånger solens storlek och kallas Chandrasekhargränsen efter den indiska astrofysiker som upptäckte fenomenet. En vit dvärg som kylts ner blir en svart dvärg något som tar några miljarder år. Vår egen sol kommer att sluta som en vit dvärg efter att först ha svällt upp till en röd jätte som sedan genom gravitationskrafterna kollapsar till en tätt packad massa av degenererad materia.


Nästa fenomen är neutronstjärnor där stjärnan efter att ha gjort slut på sitt bränsle drabbas av en gravitationskollaps som får den att bli ett klot med cirka 12 kilometers diameter men innehåller massan av två-tre gånger vår sols massa. Man kan kort säga att den gör sig av med alla elektroner och protoner och blir en tätt packad massa av bara neutroner. Neutronerna ligger så tätt sammanpackade att materian inte längre har fast form, utan har övergått i ett nytt aggregationstillstånd, så kallad degenererad materia. Neutronstjärnor är ofta resterna av en supernova det som uppstod då en vit dvärg fångar in omgivande materia och startar en fusion. 


Ett svart hål är stadiet bortom neutronstjärnan då materien är så sammanpackad att det övergår det mänskliga förståndet att förstå det. Det har bildats en gravitationspunkt, en singularitet av gravitation så stor att inget ljus slipper ut. Runt ett svart hål finns det man kallar händelsehorisonten som närmast kan liknas vid en skiva av ljus eller strålning som bildas då materia sugs in i det svarta hålet. Svarta hål kan endast detekteras av den röntgenstrålning som avges runt dem. Man har också detekterat gravitationsvågen efter två svarta hål som roterade kring varandra för att sedan kollidera till ett större svart hål i det som kallades LIGO-experimentet en upptäckt som belönades med Nobelpriset i fysik.


Ett framtida scenario kan vara att svarta hål slår sig samman till större och större gravitationssingulariteter som slukar mer och mer massa vilket får dem att växa. Ett svart hål som växer krymper samtidigt då den ökade gravitationen rent teoretiskt skulle få singulariteten att krympa. Inne i ett svart hål har alla kända fysikaliska och kvantmekaniska lagar upphört att gälla, den materia som sugs in upphör att vara materia då de partiklar som sugs in accelererar upp i hastigheter överskridande ljusets hastighet vilket ger upphov till tidsförskjutningar. Eventuellt står tiden still i närheten av singulariteten eller tiden kan till och med gå baklänges. 


Vad som händer med det som sugs in i svarta hål är det mest intressanta då all materia kan omvandlas till energi och svarta hål avger inte lika mycket energi som den materia som sugs in rätteligen borde ge upphov till. Fysikern Steven Hawking framlade en teori att svarta hål avgav en mycket svag strålning då partiklar-antipartiklar annihilerades. Han teoretiserade även om att tiden gick baklänges i närheten av gravitationscentrum.

Man kan då tänka sig att universum i en avlägsen framtid består av fler och fler samt större och större svarta hål som allt snabbare suger i sig den materia som finns i universum. Om då tiden upphör att finnas i svarta hål så ackumuleras den slukade materian till slut i en enda singularitet (ett jätte svart hål) som sedan skulle kunna vara ursprunget till det vi kallar Big Bang.


Man har då vad man kallar ett pulserande universum, något som även den indiska filosofin framkastar i det de kallar Brahmas in och utandning. Man tänker sig varat i cykler där den materiella världen existerar i vad man kallar en stor kalpa eller Brahmas dag som är 4,33 x 10 upphöjt till 9 år. Brahmas liv beräknas till 311 040 000 000 000 jordår. Allt detta är spekulationer och teorier då de inte går att belägga, det intressanta är dock att man inom indisk religion och filosofi laborerade med siffror som ganska väl stämmer in i de tidsspann man räknar med i astrofysiska teorier. Det vi kallar tid är en följd av gravitationen som i sin tur är orsakad av materiens manifestation i elementarpartiklar som byggt upp universum.


Vi vet alla att allt är förgängligt i förhållande till tiden. Det vi alla lever i kallas ett rumtidskontinuum som kröks av gravitationen, därav det Einstein kallade det krökta universum. Runt varje större objekt kröker sig rumtidskontinuum på grund av gravitationen. Rent teoretiskt går tiden lite långsammare på toppen av Mount Everest än vad den gör vid havsytan på grund av minskad gravitation. En av Einsteins mest berömda teorem är tvillingparadoxen som säger att om två tvillingar där den ene färdas i rymden med en hastighet nära ljusets och den andra stannar kvar på jorden så kommer den som färdats i rymden att ha åldrats mindre än den som stannade kvar på jorden när han återvänder. 

Att fundera över dessa frågor är det som gör livet värt att leva, inte vem som vinner nästa Robinson eller Idol eller vilka idioter som får styra Sverige nästa fyraårsperiod.

 
 
Ingen bild

Bengt Fredin

1 januari 2020 16:24

En intressant konsekvensföljd av ett pulserande universums är att universums utveckling efter varje BigBang kommer att att vara identisk med föregående eftersom förutsättningarna blir samma varje gång. Det kan liknas vid en spelfilm som skapats en gång men kan spelas upp oändligt många gånger.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Karsten - 30 augusti 2022 00:00

Mycket skit som händer i vårt förr så trygga samhälle. Har mest hängt på Twitter de senaste åren. Det jag gillar med bloggen är att man kan ta ut svängarna lite mer här samt att censuren inte är lika hård som på Twitter. Det är egentligen för djävlig...

Av Karsten - 6 maj 2022 02:14

Vad som präglar vår tidsålder är ytlighet. Det finns inget djup i tillvaron, de flesta människor ägnar sig åt flärd och flams, förutom de stackare som ägnar all sin tid åt att få ihop till livets nödtorft och det är rätt många idag. Var tog andlighet...

Av Karsten - 2 maj 2022 19:21

Britterna berömmer sig över att de segrade över de hemska nazisterna som utförde de mest diaboliska exeriment på levade människor i sina läger. Sedan visar det sig att dessa britter eller engelsmän inte är ett dugg bättre själva. 1957 skickade den ...

Av Karsten - 30 mars 2022 22:54

Att tro att Putin bara är ännu en i raden av galna envåldshärskare är att göra det enkelt för sig. Visst har han drag av galen diktator över sig, men han är nog slugare än så. Vladimir Putins bakgrund i KGB som kontraspion har satt sin prägel på hono...

Av Karsten - 30 mars 2022 19:49


Den flygplansformation bestående av två Su-24 Fencer eskorterade av två Su-27 Flanker påstås nu ha varit utrustade med kärnvapen. Attackplanet Su-24 Fencer är utrustat med 8 yttre bommar och saknar inre bombrum, så det måste vara dessa 2 plan som bur...

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards