Alla inlägg under juli 2017

Av Karsten - 24 juli 2017 19:32

Det råder stor förvirring vem som visste vad och när i det så kallade "IT-haveriet" på Transportstyrelsen. Statsminister Löfven låtsas som han inget vetat tidigare än infrastrukturminister Anna Johansson fick informationen. Johansson hävdar att hon fick informationen först 2017 och skyller på sin dåvarande statssekreterare Erik Bromander som hon påstår höll henne ovetande om affären tills i januari i år. Att Ygeman och Hultqvist som haft information om "haveriet" ända sedan 2016 ett år tidigare än Johansson under vars departement Transportstyrelsen sorterar är ju mycket märkligt. Ännu märkligare är det att de inte vidarebefordrat informationen till statsminister Löfven. Det hela luktar politiskt upplägg och efterkonstruktioner.


Vi får se hur hårdnackat Löfven står på sig i den utfrågning som SD, V och Alliansen kommer att ha med de ansvariga. Jag hoppas verkligen att SD tar av sig silkesvantarna och tar på järnhandsken och hotar Löfven med misstroendeförklaring i riksdagen i höst. SD har redan krävt att Johansson, Hultqvist och Ygeman måste gå om Löfven vill sitta kvar. Skulle Alliansen inte följa SD:s linje om misstroendeförklaring framstår de som veka och handlingsförlamade vilket kommer att gynna SD i det kommande valet. Regeringen Löfven har visat sin oduglighet under hela sin mandatperiod, först var det velandet under flyktinginvasionen hösten 2015 då man väntade ända tills december med att skärpa reglerna vilket innebar att 163 000 lyckades slinka in i Sverige. Därefter har man misslyckats med att kasta ut alla dem som saknade asylskäl vilket bland annat ledde till terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Det är bara att konstatera MP och S är odugliga som regeringspartier.

Av Karsten - 24 juli 2017 18:51

Hade det inte varit lika bra att spränga hela staden Jerusalem till grus och damm? Denna stad har varit i brännpunkten ända sedan judarna fick för sig att Tempelberget var den plats där Abraham skulle offra sin son Isak så som det står i första Moseboken. Sedan kom platsen i fokus under den romerska ockupationen, då romarna rev Templet i tron att då skulle judarna tappa intresset för platsen. År 638 erövras Jerusalem av muslimerna som uppför en moske på platsen där Templet legat i tron att profeten Muhammed påbörjade sin himmelsfärd därifrån för att träffa Gud i Himmelen. På 1000-talet var Temperiddarna där under korstågen och hade sitt högkvarter i moskén. 1948 delas staden mellan judar och araber för att sedan helt erövras och kontrolleras av judarna. Sedan dess har man bråkat om vem som har mest rätt till platsen. Den förbannade staden är helig för både judar, kristna och muslimer vilket bådar för bråk och konflikt.

Släpp en kärnladdning på platsen så det enda som återstår är en djup krater starkt förorenad av radioaktivitet, så slipper vi kanske detta ständiga bråk.

Av Karsten - 24 juli 2017 18:31

I mars 2018 äger Rysslands kommande presidentval rum, och Vladimir Putin, landets president, förväntas att kandidera för ännu en sexårig mandatperiod. På frågan om vad Vladimir Putin planerar att göra efter att han slutat som president svarade Putin att han inte bestämt sig för om han överhuvudtaget kommer att göra det.

– Jag har inte bestämt mig än om jag kommer att sluta som president, sa en leende Putin. Uttalandet möttes av applåder och skratt från publiken. 

Så talar en riktig statsman enligt Elake Karsten som också kan konstatera att Putin liksom han själv är intresserad av att studera historia på sin fritid. 

Av Karsten - 24 juli 2017 18:15

Jag har full förståelse för att Ryssland inte vill låna ut konst till svenska konstmuséer om Sverige inte kan garantera att verken återlämnas. En del av den konst som hänger på ryska muséer är krigsbyte som Röda Armen tog i Tyskland 1945. Att denna konst kanske i sin tur var beslagtagen av nazisterna från rika judar brydde kommunisterna sig inte ett dugg om. Det ryssarna fruktar är att någon jude gör anspråk på tavlor med hänvisning till att nazisterna tog dessa från deras anhöriga under Tredje Rikets tid. Sådant har varken sovjeter eller ryssar brytt sig om, det man tog 1945 var krigsbyte och kompensation för det som hände under kriget i öst, vem fan som ägde tavlorna ursprungligen brydde de sig inte om.

Av Karsten - 24 juli 2017 17:43

Statsminister Stefan Löfven säger sig ha full förtroende för alla statsråd tills annat meddelas. Detta betyder i klartext att han avser att sparka en del av sina ministrar om det skulle behövas för att rädda kvar honom själv som statsminister. Vi kan nog förvänta oss att Alliansen, Sverigedemokraterna och Vänstern gaddar ihop sig och öppnar för misstroende förklaringar mot Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Sedan får vi se vilka av dessa som Löfven är beredd att offra.


Socialdemokraterna kommer att göra allt för att denna affär ska vara glömd till valet i september nästa år. Vill det sig riktigt illa för Löfven så är han kanske i opposition innan dess. Denna affär visar bara på hur dåligt pålästa våra makthavare är när det gäller datorkunskap och IT-säkerhet. Alla minns vi kommunikationsminister Ines Uusman (s) som 1996 sa "Internet är en fluga som snart blåser förbi" dessa makthavare förnekar sig aldrig i sin dumhet och okunskap. 

Av Karsten - 24 juli 2017 16:53

Det enda haveriet i den här historien är det mentala haveri som drabbat svetsare Löfvens hjärna och resten av hans regering, hur dum tror han att vi medborgare är? Tror han på fullt allvar att vi köper att han inte visste något förrän Maria Ågren sparkades och fick sitt strafföreläggande i januari 2017? Skulle Ygeman ha suttit och tryckt på denna historia utan att delge Löfven informationen? Naturligtvis inte, Ygeman har informerat Löfven på ett informellt sätt och de har i samförstånd bestämt att blir saken uppmärksammad så ska det heta att statsministern inte blev informerad förrän i januari i år. Lite svårt att bevisa utan diarier och dokumentation, men det sunda förnuftet och kunskapen om den mänskliga naturen talar för att Löfven ljuger i denna fråga.


Infrastrukturminister Anna Johansson skyller på sin dåvarande statssekreterare Erik Bromander som hon påstår höll henne ovetande om affären tills i januari i år. Den som köper detta är klent begåvad eller utvecklingsstörd. Försvarsminister Peter Hultqvist har känt till saken lika länge som Ygeman vilket bekräftas av Marinette Nyh Radebo, Hultqvists pressekreterare till Expressen. Informationen skulle ha nått honom i mars 2016.

Överbefälhavare Michael Bydén å sin sida försäkrar att det inträffade inte påverkar Sveriges försvarsförmåga. Nä tacka fan för det har man ingen försvarsförmåga så kan den heller inte påverkas. De här gökarna ljuger och skyller ifrån sig, de skyddar varandra uppåt och offrar lägre tjänstemän. 


Detta så kallade "haveri" avslöjar hur rutten och inkompetent regeringen är när någon gjort bort sig och klantat till det. Bara detta att komma på tanken att outsourca driften av servrar med känslig information visar att de ansvariga skiter i hur det går för Sverige. Samma oansvariga anda som råder inom migrationspolitiken som råder inom synen på IT-säkerheten. Vi har att göra med ett gäng obildade bondlurkar och skojare som leker statsmän. Använd riksdagen till det den är till för, lägg en misstroendeförklaring mot hela regeringen Löfven och fäll den så vi får till ett extraval.

Av Karsten - 24 juli 2017 11:58

Feministiskt Initiativ har aldrig kommit över fyra procentspärren och ligger i opinionsmätningarna på omkring dryga två procent, ändå redovisar många opinionsinstitut Fi i sina väljarundersökningar. Innan SD kommit in i riksdagen och låg på två tre procent så redovisades aldrig partiet i opinionsundersökningarna, det enda man såg var att "övriga" hade stigit procentuellt och av detta kunde man sluta sig till att SD tog alltfler röster.

Är detta ett ärligt och objektivt sätt att förhålla sig till de politiska partierna? Fi är minst lika extremt som man påstår att SD var en gång i tiden. Man kan misstänka att samma vänstersympatisörer står bakom opinionsinstituten som de som befolkar tidningsredaktionerna, man vill favorisera Fi och feminismen.

Själv tror jag aldrig FI kommer att komma över fyraprocent spärren då partiet är allt för extremt och verklighetsfrämmande. De är ett enfrågeparti för extremfeminister som endast vänsterpartiet kan tänka sig ta stöd från om de mot all förmodan kom in i riksdagen. Jag tror inte socialdemokraterna skulle sätta sig i en regering med Fi då detta skulle uppfattas som att S helt tappat sin verklighetsförankring och bara var ute efter regeringsmakten tillvarje pris.

Av Karsten - 24 juli 2017 10:38

Jag är övertygad om att höga tjänstemän och ministrar ljuger om sin roll i Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster från IBM. TS generaldirektör Maria Ågren måste på ett ganska tidigt stadium ha varit medveten om att utländsk icke säkerhetsklassad personal skulle få tillgång till den information som fanns i serversystemet. Jag har svårt att tänka mig att hon på eget bevåg tog beslutet att bryta mot gällande säkerhetslagar utan att förankra beslutet högre upp. Jag misstänker att hon antingen informerade Anna Johansson på Näringsdepartementet eller inrikesminister Anders Ygeman. Denna kontakt kan ha varit informell och saknar därför all dokumentation.
Detta skulle i så fall betyda att regeringen redan i april 2015 hade informella informationer om att Maria Ågren tvingades frångå gällande lagstiftning för att snabbt få igång IT-driften och servicen av TS serversystem. Motiveringen skulle ha varit att försäljningen av bilar skulle bli lidande om registret inte snabbt kom igång. Ansvariga ministrar kan ha sanktionerat beslutet muntligt men sagt att skulle något hända eller komma till offentlighetens kännedom så är det Maria Ågren som får bära hundhuvudet och ta fullt ansvar.


Jag har en känsla av att de ansvariga inte insåg vidden av vad beslutet innebar. De hade för dålig kunskap om IT-teknik och vad full administratörs tillgång av ett datasystem innebär. Det kanske var så illa att man inte hade klart för sig vilken typ av information som detta datasystem innehöll. Information om vägars bredd och ytbeläggning, broars bärighet och konstruktion, hamnars utformning och kapacitet är allt information som en eventuell utländsk angripare har nytta av. Likaså ett register över försvarsmaktens fordonspark som ger en uppskattnig av styrkan på vårt försvar. Nu är jag ganska övertygad om att GRU den ryska militära underrättelsetjänten redan har dessa uppgifter men de skulle nog uppskatta att få dem bekräftade och uppdaterade.


När statsminister Stefan Löfven säger att det skett ett haveri på Transportstyrelsen så är det en kraftig underdrift, det har skett ett haveri i den svenska maktstrukturen. Denna affär är så allvarlig att det inte räcker med att offra några statsråd och sedan gå vidare som inget hänt, man måste gå till botten med det hela. Det finns uppenbara brister i maktstrukturen när en hög statlig tjänsteman vid ett ämbetsverk kan bryta mot gällande säkerhetsbestämmelser och lagar utan en omedelbar reaktion. Något sådant ska inte få hända, information som rör rikets säkerhet ska inte kunna handhas av några andra än svenska IT-tekniker som är statligt anställda och därför omfattas av de regler som gäller för dessa. Svenska makthavare har dålig kunskap om IT-teknik och datasäkerhet, de tar för lättvindigt på frågan. Riktigt känslig information borde vara helt oåtkomlig för utomstående, vilket innebär att den skulle förvaras i ett internt slutet datasystem.


Fortsättningen på denna smutsiga affär kommer att bestå av försök till mörkläggning, plötsliga minnesförluster, försök att vältra över ansvaret på någon annan, kort och gott den vanliga svenska cirkusen vid sådana här avslöjanden.

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards