Alla inlägg den 5 mars 2018

Av Karsten - 5 mars 2018 20:12

Har precis läst ut Dan Browns "Begynnelsen" som jag köpte på bokrean. Jag har läst nästan alla hans böcker och kan väl inte säga att det är några litterära mästerverk, men bra hantverk i thrillerklassen. Det jag gillar med Dan Brown är att han har ett tema, en röd tråd som återkommer i alla hans böcker - kritiken mot religion och vidskepelse. 

I "Da Vinci koden" är hans tes att Jesus var en vanlig människa som hade ett förhållande med Maria Magdalena som resulterade i ett barn. Något som den katolska kyrkan inte alls gillade. I "Änglar och demoner" är det den katolska kyrkan och påvestolen som är målet för hans kritik. Dan Brown är väl påläst när det gäller konstvetenskap och religionshistoria vilket gör hans böcker realistiska. 

I "Begynnelsen" är det Gud själv han ifrågasätter, ett av citaten i boken lyder: "I begynnelsen skapade människan Gud" och så var det nog. I alla tider har människan förklarat det oförklarliga med gudar och det övernaturliga. Det är egentligen fruktansvärt att det i USA en modern nation år 2018 finns människor som på fullaste allvar tror att Adam och Eva var de första människorna skapade av Gud och att vi alla härstammar från dem. De tror att fossiler är ett sätt för Gud att testa människans tro. 

Jag tycker det är bra att Dan Browns genom romanens form försöker öppna ögonen på folk och få dem att inse att religion är vidskepelse och myter. Forskning och vetenskap har visat oss att livet uppstod genom enkla molekyler på havets botten, den viktigaste komponenten för liv är vatten. Människan består till 60 procent av vatten och vi utvecklas som foster i en säck omgivna av fostervatten. 

Skulle vi hitta bakterier på Mars så bevisar det att liv inte är något unikt för planeten Jorden, vi är inga unika varelser skapade till Guds avbild. 


Religion har varit upphovet till de flesta krig och konflikter här på jorden, man har slagit ihjäl varandra för vilken gud man ska tro på. Kristna, muslimer och judar har dödat varandra trots att de i grunden tror på samma gud och räknar Abraham som sin stamfader, kan det bli vansinnigare? Jag håller med Dan Brown det är hög tid att vi lämnar religionens vidskepelse bakom oss och börjar tro på oss själva istället för Allah, JHVH eller Herren Gud. Naturen, biologin och de kosmiska lagarna är nog så fantastiska, vi behöver ingen Gud idag. Låt oss begrava Gud och all gammal unken vidskepelse och sätta vår tro till naturlagarna och forskningen. Om det sedan finns en Gud och ett ilv efter detta lär vi bli varse det den dagen vi dör.

Presentation


En akademiker som delger sin omgivning sina ocensurerade tankar och funderingar i en sann nihilistisk och misantropisk anda.

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards